05.07.2021
Поділитися

Історія брендів: Токай Disznоkо

Назва Disznoko - скеля дикого кабана - вперше було записано в 1413 році і відноситься до великої скелі, розташованої на вершині невеликого пагорба з видом на виноградники. Цей виноградник площею 150 га на південному заході регіону Токай довгий час вважався одним з кращих в регіоні.

 

Як і у випадку з більшою частиною Токаю, стан Disznoko сильно постраждало спочатку від філоксери, за якою послідували дві світові війни, а далі націоналізація в комуністичну епоху. Але в 1992 році його придбала AXA Millésimes (серед іншого, це власники Château Pichon Longueville і Quinta do Noval), які вдихнули нове життя в Дізноко, вклали в нього любов і інвестиції, необхідні для того, щоб повернути його на перше місце в маєтках Токаю.

 

Сучасна, але традиційна виноробня була спроектована знаменитим архітектором Дезсу Еклер. Натуральні матеріали, органічні форми і унікальне використання природного світла натхненні традиційними підвалами Токаю. Це культова будівля, побудована в 1995 році, приваблює відвідувачів, що бажають здійснити подорож в одне з найбільш вражаючих вкладень в виноградарську архітектуру в Центральній Європі.

 

Кожен з трьох поверхів є етап виноробства. Виноград потрапляє на рівень землі, звідки він падає в преси під дією сили тяжіння, щоб уникнути непотрібних ушкоджень. Виноградний сік - сусло - осідає в резервуарах нижче перед ферментацією в резервуарах з нержавіючої сталі. Потім вина опускаються в бочки в підземних льохах для витримки.

 

Сприятливі умови для вирощування винограду обумовлені південним розташуванням маєтку і захищеністю горами від холодних вітрів. Дуга і ухил вражаючої ділянки дають повний спектр сприятливих експозицій, щоб забезпечити необхідний час дозрівання винограду. Не менш важливим є те, що наявність підземних джерел призводять до рівня вологості, яка сприяє появі Botrytis cinerea, «благородної цвілі», необхідної для ягід Aszú для створення дивного, подібного нектару вина. Це дуже незвично для регіону, що всі вина Disznókо повністю вирощені і вироблені в маєтку.

 

З давніх-давен цими землями володіли представники угорської знаті. У 17 столітті тут панував князь Ракоці, а в 19 столітті господарство належало графському роду Вальдбот. Цікаво, що саме тут вперше в світі була проведена класифікація земельних ділянок, яка через 100 років з'явилася і у Франції. Першокласні угіддя Disznoko відповідають французьким Каде. Знамениті місцеві токай вина почав виробляти в 18 столітті Меньхерт Лоня.

 

 

Сучасна історія господарства Disznoko почалася в 1992 році, коли за участю французької групи компаній АХА-Millesimes і під безпосереднім керівництвом Жана Мішеля Каза був зведений сучасний виноробний завод і нові льохи, оснащені найкращим французьким і угорським обладнанням. Завдяки великим інвестиціям було оновлено значну кількість лоз, а взятий на озброєння досвід роботи бордоських виноробів допоміг відчутно підвищити якість випущених вин.

 

В даний час виноробне господарство Disznoko виробляє широкий асортимент токайських вин найвищої якості. Багато видів продукції, відмічені золотими і срібними медалями престижних міжнародних конкурсів, експортуються в різні країни Європи, де користуються великою популярністю.

 

Disznoko - одне з небагатьох маєтків у виноробному регіоні Токай, що представляє собою єдину ділянку землі. 104 гектара (256 акрів) виноградних лоз, встановлених на 150 гектарах (370 акрів).

Виноград вініфікують окремо, що дає більш глибоке уявлення про терруар маєтку. Це дозволяє отримати найкраще з молодого вина, щоб отримати феноменальні вина. Маєток Дізноко засаджено чотирма з шести затверджених благородних сортів винограду Токайського виноробного регіону: Фурмінт, Харслевелю, Зета, Мушкотель.

60% з них - Фурмінт. Це найпоширеніший сорт в регіоні. Дозріває пізно і легко перетворюється в виноград асу, зберігаючи відмінну кислотність. Він надає структуру і дає чудові сухі, насичені вина зі збалансованою кислотністю.

Характерним грунтом в маєтоку Дізноко є глинистий грунт, утворений ріолітсм і ріолітового туфом, вулканічною породою, багатою мінералами. Він має відмінну структуру з ідеальною здатністю утримувати воду і легко нагрівається, випромінюючи тепло в сторону лоз. Грунт має нейтральний pH і добре збалансований склад поживних речовин. Багатий мінеральний зміст вулканічного грунту надає винам особливий «вогонь». Фурмінт прекрасно відображає терруар і, таким чином, чудово передає вулканічний характер маєтку Дізноко.

 

 

DISZNÓKŐ TOKAJI DRY FURMINT 2020

Виноград збирають з декількох ділянок виноградника Disznóko (на вулканічних/глинистих ґрунтах), спеціально призначених для вирощування сухого Фурмінт. Його збирали вручну з особливою ретельністю, щоб видалити будь-які ботрітізовані ягоди. Сік був віджатий безпосередньо, без видалення стебел. Вініфіціровано в резервуарах з нержавіючої сталі при температурі 16-20°C. Без яблучно-молочного бродіння.

Фруктове і дуже мінеральне біле вино.

Універсальне і неймовірно свіже вино. Блідо-лимонний з зеленуватим відтінком колір, характерний для винограду сорту Фурмінт. Свіжий і ароматний з відтінками білих квітів, цитрусів, груші і грейпфрута. Смак екзотичних фруктів з грушею і айвою, з бадьорою свіжою кислотністю, за якою слідує стійкий мінеральний солонуватий післясмак. Освіжаючи елегантний.

Універсальне вино, яке ідеально підходить для багатьох випадків. Тамуючи спрагу спекотного літнього дня на терасі або навколо барбекю, він стане ідеальним компаньйоном для легких закусок, морепродуктів, риби, домашньої птиці, суші, відмінно підходить для вечора з друзями.

Для любителів таких вин, як бургундське Шаблі або іспанська Альбаріньо, це обов'язково потрібно спробувати !!!

 

 

DISZNÓKŐ TOKAJI DRY INSPIRATION 2019

Inspiration - «Натхнення» - це поетичне кюве, що відкриває світ занадто маловідомого Токаю, а саме сухого Токаю.

Цей Токай виготовлений в основному з Фурмінт, короля винограду в регіоні, зібраного з невеликих ділянок і змішаного з 17% харшлевелю. Фурмінт пресується безпосередньо, Харшлевелю піддається мацерації на шкірці протягом декількох годин перед пресуванням. Ферментація і витримка цих сортів проходить окремо в 225-літрових і 500-літрових бочках для отримання різного ефекту. Витримка 6 місяців в дубових бочках (різного об'єму і різного розливу), потім 6 місяців в чанах з нержавіючої сталі після купажування.

Вино одночасно фруктове і злегка солонувате, інтенсивне і в той же час досить тонке. Інтелектуальне вино, в тому ж дусі, що і хороше Шаблі!

Вино блідо-золотистого кольору, з інтенсивним і свіжим ароматом білих фруктів і квітів. Смак з освіжаючою кислотністю, мінеральний, має відмінний баланс, округлість і горіховіcть від впливу дуба, витонченість і приємний солонуватий післясмак. 

Подавати охолодженим до 10°С.

-20%
Новий
Disznoko Tokaji Inspiration фото
Disznoko
-20%
Новий
Disznoko Tokaji Furmint фото
Disznoko
Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних