Карибські острови є центром виробництва рому. Цукрову тростину сюди завіз ще Христофор Колумб з Азії. Так само його вирощують в Південній Америці (Бразилії, Венесуела, Гайана), Азії (Індія, Філіппіни, Таїланд), Африці, Австралії.
Сьогодні ром - це 1500 брендів в більш ніж 40 країнах. Цукрова тростина - це рослина з високим вмістом цукру.
Існує три способи зробити брагу 4 -9% для подальшої перегонки:
- з меляси - побічний продує цукрового виробництва
- з соку цукрової тростини - використовується для агриколь рома
- з сиропу цукрової тростини - нагрітий цукровий сік, з якого випарувалася вода.
Факти
Габріель (власник Plantation) задумав створити серію ромів преміум-класу, в якій кожен напій виготовлявся б за технологією однієї з карибських країн. З власного досвіду метр знав, яке значення має терруар, тому спочатку підібрав 15 плантацій цукрової тростини, розташованих в різних регіонах Карибського басейну.
З кінця 90-х років XX століття і до сьогоднішнього дня не менше 3 місяців в році месьє Габріель об'їжджає заводи, переробні сировину з цих плантацій, і особисто відбирає кращий ром.
Нова серія ромів отримала назву Plantation. Від більшості інших європейських марок рому відрізняється технологією виробництва.
Ромові спирти, які прибувають до Франції, розливають в бочки з-під коньяку (об'ємом 270 л) і витримують протягом декількох років за методом Elevage (в перекладі з французької - «виховання»).
Бочки з ромом розміщують в одному з восьми льохів, що відрізняються один від одного рівнем вологості. Кожні два місяці ром дегустують і приймають рішення про його подальшу долю: якщо напій повинен бути більш пряним, його переносять в сухий льох, щоб пом'якшити смак - ємності встановлюють в сирих підвалах, для додання рому фруктового аромату - переливають спирти в бочки з-під кальвадосу.
Офіс компанії розташований в Шато де Бонбонне - маєток неподалік від міста Арс в департаменті Шарант. Завдяки м'якому клімату і особливостям витримки ром набуває вишуканий смак, що підтверджено чисельними медалями та грамотами престижних конкурсів.
Для створення нових видів напою Олександр Габріель використовує старовинні рецепти і записи майстрів купажу XVII-XIX століть.
У 2012 році в Лондоні на церемонії нагородження Golden Rum Barrel Award месьє Габріелю було присвоєно звання Rum Cellar Master ( «Кращий майстер-купажу рома»).
Ром Plantation експортується в 50 країн. Президент компанії стверджує, що виготовляє ром для людей з хорошим смаком, які вміють насолоджуватися життям.
Країна витримки і розлива: Франція. Регіон: Коньяк. Країна сировини: Барбадос, Ямайка і Тринідад. Алко: 41,2%. Витримка: 2-3 рока – тринідадський, 10 років - ямайський. Ціна: 457грн
Бленд спиртів з Ямайки, Барбадосу і Тринідаду. Ферментація меляси тривала 72 години для барбадоського і тринідадського спирту, 2 тижні для ямайського. Дистиляція проходила частково в колоні і частково в кубі для барбадоського спирту, тільки в колоні - для тринідадського, тільки в кубі - для ямайського. Після змішування невитриманого барбадоського і 2-3 річного тринідадського спиртів, ром фільтрують, щоб прибрати таніни, але зберегти букет від витримки в бочці. Потім додаються ямайські спирти (частина - не витриманого, частина - 10-річного). Для витриманих ромів використовується особлива фільтрація, при якій відокремлюються таніни, але залишаються ароматичні сполуки. Це якісний бленд всього найкращого, що може запропонувати карибський басейн з Барбадосу, Ямайки і Тринідаду. Кожен острів має відмінні риси, які здобувалися століттями і привносять ці особливості в ром.
Пронизливо яскравий і чудово збалансований ром, Plantation 3 Stars відображає витонченість і стиль Тринідаду і Барбадосу і доповнений характером і ароматною палітрою Ямайки. У букеті ніжні аромати тропічних фруктів переплітаються з тонами коричневого цукру і стиглих бананів. У смаку же розкриваються тонкі пряні, бісквітні, шоколадні, фруктові відтінки, і на завершення - тростинний цукор, зефір і ваніль. Ром прекрасно поєднується з легкими сигарами Macanudo Hyde Park Cafe (з домініканського тютюну), які відрізняються привітними ванільними нотками, кремовим характером і нюансами ямайського хліба.
Країна витримки і розлива: Франція. Регіон: Коньяк. Країна сировини:Тринідад, Ямайка. Алко: 40%. Витримка: 3 роки – тринидадський і 15-20 літній ямайський. Ціна: 497 грн
Бленд спиртів з Тринідаду і Ямайки. Ферментація меляси проходить 72 години в Тринідаді (невелика частина ямайської меляси ферментується 2 тижні для натурального рому - боніфікатора). Дистиляція проходить в ректифікаційної колоні (боніфікатора - в перегінний кубі).
Ром фруктовий, витончений, багатий. Аромат: перші ноти чорного перцю, гвоздики, кориці, вишні, чорносливу і патоки змінюються тонами лісу, листя, чорного чая. Смак пікантний, перцевий, сухий, фруктовий з пряними відтінками, нотами білих родзинок, ананасів і коричневого цукру. Післясмак фруктово-пряний, тривалий. Дуже добре поєднується з гондураськими і кубинськими сигарами, а так само з сигарами з Нікарагуа.
Plantation O.F.T.D. Overproof (Old Fashioned Traditional Dark)
Країна витримки і розлива: Франція. Регіон: Коньяк. Країна сировини: Гайана, Барбадос, Ямайка. Алко: 69%. Ціна: 697 грн
Цей напій поєднує в собі ноти ванілі, кориці, мигдалю і банана. З першим ковтком відчувається все багатство рому, його солодкість і тривалий смак, присмак мускатного горіха, кориці і ванілі розкривається медово-карамелевими і горіховими тонами. Насичений темний колір і концентрований аромат і смак ром отримав завдяки витримці в бочках з-під бурбона. Його потужний потенціал, фруктовість і багатство аромату краще проявляються в екзотичних тики-коктейлях, наприклад, Май Тай.
Barbados Grande Reserve, 5 years
Країна витримки і розлива: Франція. Регіон: Коньяк. Країна сировини: Барбадос. Алко: 40%. Витримка: 5 років. Ціна: 797 грн
Меляса ферментується 3-5 днів, потім дистилюється частково в кубі, частково в ректифікаційної колоні. Ром витримувався спочатку на Карибських островах в бочках з-під бурбона близько 3-4 років, потім близько 1-2 років у Франції в льохах Chateau Bonbonnet. Складний аромат з домінуючими нотами кокоса, білого персика і ванілі. Смак зігріваючий, багатошаровий. На тлі інтенсивного ванільного присмаку є нота цукатів, які змінюється відтінком стиглих тропічних фруктів з легкої дубової гірчинкою.
Чудово підходить як самостійний напій, з льодом і в складі коктейлів. Також вдало поєднується з Ashton Cabinet Selection No. 7 - сигарою, яка має легкий деревний і вершковий аромат, що прекрасно підкреслює ноти ванілі в ромі.
Країна витримки і розлива: Франція. Регіон: Коньяк. Країна сировини:Тринідад, Ямайка. Алко: 40%. Ціна: 257 грн
Ром має золотистий колір. Аромат з нотами тропічних фруктів, ананаса, цитрусової цедри і гвоздики. Смак структурований, з нотами ананаса, банана і спецій.
Окремо настоюють свіжий нарізаний ананас в ромі "Plantation Original Dark" 3 місяці. На фініші змішують два роми, які витримуються в дубових бочках протягом 3 місяців.
На сайті є веселе відео: https://www.plantationrum.com/plantation-pineapple.
Напій міцністю 40%, що представляє собою не лікер або настойку, а саме ром з присмаком ананаса, лимонної цедри і гвоздики.
У 2011 році спеціально для щорічного семінару барменів і виробників спиртних напоїв Tales of the Cocktail месьє Габріель і купажист Девід Уондріч створили ананасовий ром. Його назвали Stiggins 'Fancy Plantation Pineapple в честь героя Чарльза Діккетсона «Посмертних записок Піквікського клубу» - преподобного Стіггінса, який днем виголошував проповіді про утримання, а ввечері насолоджувався ананасовим ромом)))
Ананасовий ром настільки сподобався учасникам семінару, що Олександр Габріель запустив його в серійне виробництво.
Використовують тільки ананас сорту Victoria, одного з найбільш солодких сортів ананасів!! Вирощується він на Маврикії і доставляється до Європи тільки повітрям, після того, як плоди дозріли в природних умовах.
Резюме: Серед різноманіття алкогольної продукції рому виділяється особливе місце. Як і у інших видів алкоголю у нього є свої шанувальники і противники. Дуже важливо навчитися розуміти різницю стилів, місць і способу виробництва, техніку подачі і підбір гастро супровід. Тільки в цьому випадку дегустація рома буде приємной. Пийте гарні напої і робіть це правильно!