Фернети – це ціла категорія італійських лікерів, що мають у своєму складі цілий букет трав. Як правило, вони більш гіркі, ніж солодкі. Подібного роду алкоголь ще зветься амаро. Це сімейство міцних трав'яних лікерів, досить популярних в Італії та за її межами діжестивів. Нам амаро добре відомий завдяки популярному лікер Амаретто, тобто амаро, настояному на мигдалі і абрикосових кісточках. Все амаро відрізняє насичена гіркота та трав'янистий смак. Так м'які амаро – це вермути, а фернети, зокрема лікер фернет Бранка, вважається найгіркішими з амаро.
Стародавній рецепт, за яким створювався італійський лікер Бранка, датується 1845 роком. З тих пір це сімейний рецепт, що зберігається у суворій таємниці. До його винаходу приклав руку відомий на той час фармацевт Фернандіно Бранка. Створювався продукт спочатку як ліки (втім, як і більшість відомих зараз трав'яних лікерів) та застосовувався для профілактики та лікування холери, травних та інших недуг. Саме факт його користі з медичної точки зору робить його настільки популярним серед цінителів трав'яних настоянок. Сьогодні фернет Бранка, склад якого не змінювався 2 століття, так і випускається корпорацією Fratelli Branca Distillerie, заснованою Бранком та його дружиною.
Фернет – Бранка, користь якого стала очевидною відразу після створення, має унікальний склад з екстрактів 27 рослин з різних континентів. Так алое для нього везуть із Африки, ревінь із Китаю, а ще цілий букет із Європи. Настоювають готовий збір у дубових бочках, а країна, де весь букет перетворюється на лікер – Італія.
У традиційних сімейних рецептах, подібних до трав'яного лікера Бранка, завжди присутній елемент таємничості. Повний рецепт, звичайно, відомий лише певному колу людей. Однак, той факт, що при виробництві лікеру не застосовує дистиляція (тобто випарювання), а лише мацерація або схожі на неї процеси (тобто просочування та настоювання), вже не є таємницею.
Само виробництво складне та має багато етапів. Для початку рослинну сировину поміщають у спеціальні ємності, заливають спиртом та настоювають, щоб отримати максимально насичений екстракт. Для різних видів сировини потрібні різні умови і навіть іноді особливі резервуари, щоб віддача від рослини була максимальною.
Отримані таким чином компоненти змішують у певних співвідношеннях і поміщають у дубові бочки для визрівання, де вони набирають свої смакові та ароматні властивості від півроку до року. Колір лікеру досягається шляхом додавання до нього карамелі.
Щодо цукру у складі, то його кількість суворо ніколи не регламентувалася. Просто створювалися міцніші версії з підвищеною гіркотою та меншою кількістю цукру, і м'якіші і, відповідно, солодкі версії – вермути.
Виробники не приховують, що склад лікеру – це 27 найменувань трав, і що існує фернет лайка опис, лікер все одно залишається унікальним за складом і вважається оригінальним тільки італійського виробництва.
Як будь-який інший діжестив, фернет Бранка можна пити як у чистому вигляді, так і у складі коктейлів. Міцність самого лікеру (39-43%) дозволяє покласти в нього кригу або просто пити сильно охолодженим.
Приготування: наповнити склянку льодом;
налити 200 мл коли;
додати 50 мг лікеру та перемішати;
прикрасити лаймом;
Легкий невимушений коктейль для вечірок або великих компаній.
Приготування: насипати лід у склянку до верху;
влити 50 мг фернету;
розбавити 50 мг м'ятного сиропу;
додати 150 мг содової;
все перемішати та додати лист м'яти для прикраси;
Такий освіжаючий та прохолодний коктейль буде дуже доречним спекотним літнім вечором.
Для тих, кому не підходять традиційні коктейлі, можна спробувати нові інгредієнти для змішування: наприклад, з тоніком та лимонним соком.
Приготування: високу склянку наповнити льодом
влити 50мл фернету;
додати трохи лимонного соку (можна почати з 30мг);
долити до верху тоніком;
прикрасити цедрою лимона;
Поєднання гіркого трав'янистого смаку з лимоном може стати для когось несподівано приємним та освіжаючим. Втім, вирішувати фернет - лайка як пити, потрібно кожному самостійно: смак лікеру настільки яскравий і неповторний, що знайде своїх шанувальників як з боку любителів коктейлів, так і серед тих, хто віддає перевагу чистим напоям.
Свою популярність фернет почав завойовувати в Європі: батьківщина його створення Італія. Однак слава його поширилася з тих пір і на інші континенти. Так мега популярний він у Латинській Америці, а рецепт змішування його з колою з'явився вперше в Аргентині. Серед зірок теж було й лишається чимало шанувальників цього чудового напою. До них належить, наприклад, Френк Сінатра. Великий виконавець настільки любив фернет, що просив, щоб у його гримерці завжди стояла пляшка Бранка.
Завдяки незаперечному лікувальному ефекту фернет Бранка став популярним у всьому світі. Невелика доза, прийнята під час або після їди, здатна значно покращувати травлення. Вплив трав та спецій у складі лікеру благотворно позначається не лише на травленні, а й на стані організму загалом.
Старовинний рецепт зовсім не означає, що компанія не розвивається. Так, новий вид упаковки лікеру дає можливість використовувати його як подарунки на різні урочистості. Набір у вигляді пляшок із символікою Мілана та знаменитих італійських барів послужить чудовим подарунком, а також допоможе весело провести час, змішуючи та дегустуючи коктейлі за рецептами на упаковках.
Багато тих, хто вже спробував фернет Бранка, одразу відзначили його оригінальний і незабутній смак, а також сприятливий вплив на травну та імунну систему. Унікальний склад та неповторний смак зробили свою справу, і тепер фернет Бранка із задоволенням купують у 160 країнах світу.
Любителі fernet branca, відгуки яких базуються на особистому досвіді, кажуть, що існує закономірність, за допомогою якої можна повністю оцінити продукт.
спочатку – це несподіванка: терпкість і гіркота, що відразу вриваються у відчуття, закликають відмовитися від подальшої дегустації, але природна цікавість змушує зробити наступний ковток;
потім гіркота трохи притуплюється, поступаючись місцем магії спецій і трохи бальзамічного післясмаку, трави стають чутнішими, а спеції набувають максимально яскравого смаку;
третій ковток виводить на перший план солодощі, трави та аромати квітів проявляються в поєднанні солодкуватих нот карамелі, залишаючи гіркоту позаду як смакове забарвлення для більш пряних та медових акцентів;
Ця теорія, як і більшість подібних історій, надає процесу споживання лікерів той магічний шарм, якого так не вистачає більшості простих застіль. Погодьтеся, пити за спеціальною теорією, приправленою нерідко ще парою-трійкою місцевих легенд набагато цікавіше і веселіше, ніж пити просто так або навіть для здоров'я.
Фернет Бранка не простий напій. Це частка історичної спадщини Італії. Незважаючи на давність рецепту, технології для його виробництва застосовуються цілком сучасні, а давність традицій робить його ще більш затребуваним на ринку.
Особливих вказівок щодо вживання фернету немає: тут кому як подобається. Хтось вважає за краще пити його кімнатної температури, мотивуючи тим, що так краще чути смак трав, хтось взагалі додає в гарячий чай і так смакує весь букет. Хтось любить крижані шоти так, щоб лікер набував особливої тягучості та карамельного присмаку. А комусь до душі коктейлі, але не з нудотним солодким смаком екзотики, а з благородною освіжаючою гіркотою італійських трав.
Не залежно від того, як пити фернет Бранка, він ще довго залишатиметься в лідерах серед лікерів: його армія шанувальників не зменшується, а тільки зростає з кожним днем.