06.10.2014
Поділитися

Аргентина. Частина ІІ

Минулий тиждень у WT сміливо можна назвати аргентинським: у супроводі представника виноробні «Alta Vista» Ви пізнавали на дегустаціях винні смаки та філософію Аргентини, а паралельно про історію, географію, традиції і ряд інших моментів можна було почитати у свіжому матеріалі у нас на сайті. Поки Ви смакували контрасти і робили висновки, ми встигли підготувати для Вас продовження тексту…

Читати Аргентина. Частина I

Із попереднього матеріалу пам’ятаємо, що хоч аргентинських виноробних регіонів розрізняють досить немало, та про реальну якість і успішний експорт на сьогодні в повний голос можуть говорити одиниці. В Україні, як і в Європі в цілому, Ви найчастіше зустрічатимете вина із Мендоси, Сальти, Сан Хуана та Патагонії. Абсолютний лідер – регіон Мендоса, що на його долю припадає понад 70% всього аргентинського виноробства. Словом, як бачите, на відміну від головних європейських країн, у даному випадку в регіонах «заблукати» складно.

Та ж сама історія і з сортами винограду. Хоч зі Старого Світу протягом останніх століть сюди дісталося чимало сортових характерів, та «під руку» із часом аргентинська природа обрала для себе лише двох лідерів - ними стали Торронтес та Мальбек.

Торронтес – головний білий сорт Аргентини. Дуже і дуже харизматичний! Шанувальники ароматних білих вин не будуть розчаровані. Яскравий, змістовний і напрочуд стильний, Торронтес залишає по собі відмінні емоції. З одного боку Ви, ясна річ, відчуваєте зв’язок із його «родичем» Мускатом, та з іншого - Торронтес видається значно більш актуальним і сучасним. Свою дорогу до винних висот Торронтес починав у Мендосі, але найкращих результатів досяг діставшись на висоти буквальні, що їх йому щедро вділили винороби із провінції Сальта. В ароматиці фруктові нюанси перегукуватимуться із натяками на троянду, жасмин та герань. Смак теж достатньо фруктовий, інколи із певним дотиком меду чи орегано. Гарний баланс мінеральності та кислотності…

«Маловідомий на сьогодні у світі сорт таїть у собі великі перспективи. Усі, кому я пропонував на сліпих дегустаціях вина із Торронтеса, в результаті просто закохувались у цей сорт. Людям подобається його духмяна, парфумна ароматика, його індивідуальність».Тім Аткін (Master of Wine)

Серед червоних сортів Аргентини беззаперечний фаворит – Мальбек. Цей сорт потрапив в Аргентину із Бордо, де ще кілька століть тому у нього перестали вірити, остаточно віддавши перевагу своєму улюбленцю - Каберне Совіньйону. Ні, Мальбек не «видворили» із Бордо повністю, але принизлива «роль у масовці» для настільки норовливого сортового характеру, напевно, ще гірше за смерть. Тож наче класичний персонаж із легенд, здолавши океан, Мальбек пішов на реванш. Тут в Аргентині йому довіряли, готові були експериментувати, чекати, терпіти, тож своїм шансом Мальбек скористався сповна - камбек у вищу виноробну лігу вдався просто таки епічний.

Зазирніть у Мальбек, вдумайтесь, віддайтесь йому, і він віддано розкриє для Вас душу, повідає про терруар, що йому він завжди безапеляційно вірний, розповість історію про французьку зраду і аргентинську дружбу, зрештою, неодмінно підкупить своєю щирістю. Ви і не помітите, як він заволодіє думками, настроєм й атмосферою довкола аж настільки, що усе здаватиметься трішки аргентинським. І навіть вірити не захочете, що колись цей Мальбек «розмовляв» французькою. До речі, важлива особливість, що її неодмінно потрібно відзначити в контексті Мальбеків з Аргентини – наявність старих лоз цього сорту. Справа в тому, що особливих проблем з філоксерою винороби Південної Америки не знали, а відтак змогли зберегти в себе ряд європейських сортів у їх класичному втіленні.

Старий добрий Мальбек у бокалі проявляє себе як істинний аргентинець: сильний, переконливий, моментами – запальний, хоча в цілому достатньо виважений, глибокий і мудрий. Над ароматикою захочеться затриматись, пофантазувати... Чого тільки там не знайдеш: від звичних червоних ягід і аж до відтінків арабіки та шоколаду...

Окрім двох відзначених лідерів, також в Аргентині досить добре прижилися і майже всі найпопулярніші інтернаціональні сорти, зокрема Шардоне, Каберне Совіньйон, Мерло та Шираз.

Загалом аргентинський винний поступ останнього часу залишає по собі дуже позитивне враження: є добра динаміка і в плані масштабів, і в плані якості місцевих вин. Як підсумок, Аргентина вже сьогодні в п’ятірці головних виноробних країн планети. Цікаво, що сучасні аргентинці п’ють значно менше вина, порівняно із попередніми поколіннями, та навіть із врахуванням цих тенденцій, Аргентина все одно від року до року залишається в районі першої десятки країн із найбільшим споживанням вина у світі. Так, народ став більш розбірливим і вибагливим, але, як видно – це лише на користь виноробству Аргентини...

Автор: Сергій Шалайко

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних