13.08.2014
Поделиться

Виски-Клуб WineTime

 

Гліб Кошелєв, ..., про перше засідання клубу:

«Ось і відбулося наше перше засідання, приємно було що в Києві багато любителів та поціновувачів віскі. Більшість гостей не вперше відвідували дегустацію віскі, зокрема багато було членів «Спіріт клабу» Івана Бачуріна (Шотландский рестаран-дім Whisky Corner) та віскі-клубу при GoodWine.

Тему обирав універсальну, хотів захопити всі стилі шотландського віскі, а назва сама крутилася на язиці – Географія шотландського віскі. І ми спробували віскі з кожного регіону Шотландії.

Рівнина (Лоуленд) – До винайдення перегінного апарату Аєнасем Коффі (ратифікаційна колона) регіон був центром виробництва легального солодового віскі. З плином часу в цьому регіоні було зосереджено найсучасніше виробництво, та як часто буває кількість взяла верх над якістю і солодові заводи поступилися зерновим. В даний момент функціонує лише 4 солодові виробництва і лише Оушентошен розливає оригінальні розливи, всі інші йдуть на купажі. Оушентошен була заснована в 1800 році. Декілька разів закривалася а в часи 2-ї світової війни була бомбардована німцями. Оушентошен зберегла традиції рівнини та виробляє віскі шляхом 3-х кратної дистиляції, без копчення солоду. Aushantoshan 11 Provenance (Duglas Laing) – легкий, трав*янистий з дюшесною нотою та водночас сухий. Любителям легких ненасичених віскі – найкращий варіант. Оцінка 82 Нагірья (Хайленд) – найбільший по площі регіон Шотландії, умовно поділений на західний, південний, центральний, східний та північний хайленд. Віскокурня Томатін знаходиться на межі нагір’я та спейсайду та має характер притаманний віскі саме з нагір’я . Віскокурня майже не відома, хоча за об'ємами виробництва є 4-ю у Шотландії (із 94 !) та найвисокогірнішою (315 метрів), майже весь об'єм йде на виробництво блендів. В ароматі дюшес та солодке яблуко, смак розкриваеться легким вереском та натяком на мед. Оцінка 84 Долина річки Спей (Спейсайд) – саме в цьому регіоні зосереджено найбільша кількість віскокурень, а саме 52. Місцеві жителя Дафтауна шуткують, що сім столиць світу стоять на семи холмах, а Дафтаун на семі віскокурнях. Саму в околицях цього міста і знаходиться віскокурня Мортлах, в оригінальному розливі виходить доволі рідко, останній реліз датований 2008 у лінійці Флора і Фауна (в данний момент велика рідкість, якої майже не залишилось). Ми дегустували Mortlach 15 Gordon&Macfhail. Всі присутні дуже високо його оцінили, саме він і став нашим фаворитом. В ароматі: мед, вереск, мегдаль, сухофрукти, смак: насичений повний, з вираженим та довгим після смаком. Оцінка 91 Кємпбелтоун – до 1920 року існувало 17 віскокурень, в 1935 залишилось 3. Виною всьому сухий закон в США, більшість віскокурень прислідували комерційний інтерес, та зробили акцент на кількість а не на якість, а в той момент ринок контрабанди набув національного масштабу. До 2009 року не мав статусу самостійного регіону, але з відкриттям 3-ї віскокурні – Гленгілі Кемпелтоун був виділений як окремий регіон зі своїм неповторним стилем. Віскокурня Спрінгбенк найбільша в регіоні із властною солодильнею та повністю забезпечує себе. Віробляе три лінійки: Лонгроу – найбільш димна версія, дистилюеться двічі; Хазельбьорн -3-х кратної дистиляції без використання торфу; Спрінгбенк – середньоторфяний та проходить 2,5 дистиляції, тобто не відокремлює головні та хвостові фракції після 2-ї дистиляції. Springbank 10 - поєднав у собі легку торф’янистість, морський подих та солодкий верес, найцікавіший зразок для справжніх поціновувачів. Острів Жура найбільш наближений до іншого відомого цінителям віскі острова Айла, але не має статусу окремого регіону, та причіслюеться до Нагірья. Єдину віскокурню острова побудували контрабандисти у скелі. Зараз на острові проживай 200 чоловік та в 30 разів більше оленів. Скандинави які відкрили цей острів називали його Dyr Oe, що в перекладі острів оленів. За півтори століття віскокурня поміняло багато власників та вданній час функціонер безперебійно. Jura Superstation – половина віскі виробляють з торф’яного солоду, інша половина без коптіння торфом, потім купа жують і витримують спочатку в бочках з під бурбону та хересу манзанілла. В ароматі: легкий торф та хересна солодкуватість, морський бриз. В смаку: медовий з натяком на сосно вість, легка вершковість. Післясмак недовгий та солонуватий. Найпікантніший з про дегустованого. Оцінка 86 Айла- однойменний острів, який ассоціюеться з торфом, копченістю та димом. Мекка для поціновувачів. На острові функціонує 8 віскокурень. Ардбег був заснований у 1794 році, одна з найкращих віскокурень уже в ті дні, коли одно солодові були великим секретом, а зерновий ректифікат ще не навчилися виробляти. Віскокурня переживала багато підйомів та спадів, але у 1980 році виробництво віскі було препинено на довгі 10 років. З приходом нових власників віскокурня зажила новим життям та ознаменувала відродження Айли. В даний момент являється однією з найтитулованіших на острові. Ardbeg 10 постав перед нами молодим атлетом. В ароматі: дим. йод, морска сіль. В смаку: повнотілий, копчений, хвойний та димний, солодовий. Післясмак довгий. Оцінка 88. Для справжніх поціновувачів торфу.

О Winetime Гастромаркеты WINETIME это 31 гастромаркет в 14 регионах и свыше 8000 наименований товаров собственного импорта из Италии, Испании, Франции, Чили, Португалии, Германии, Шотландии, Австралии и других стран.
Вино и письма Подпишитесь на наши новости и акции
Даю согласие на обработку персональных данных