Мадера – насамперед ви п'єте не вино, а історію, звичайно, португальську. Досить кріплене вино, може бути як напівсухим, так і солодким. Виготовляють вина за таким самим принципом, як і кагор – нагрівають в чанах при високих температурах. Вже минуло близько 300 років, але мадера практично не змінилася. До речі, термін витримки може досягати 100 років.
На смак вино досить легке, але пряне: карамель, ваніль, ірис, фундук, смажені горіхи, цедра апельсина – і це не вся ароматна композиція напою.
Назва, ніхто не сумнівається, походить із міста, а точніше острова Мадейра, що належить Португалії.
Колір вина дуже багатий, незвичайний, не винний – темний бурштин, що чимось нагадує колір коньяку. А якщо келих розглянути при світлі – тоді мадера переливатиметься в рубіновий.
Технологію виробництва вина називають “мадеризацією”. Які етапи необхідні для створення вина мадера?
Для виготовлення беруть лише 4 благородні сорти: мальвазія, серсіаль, вердельо, боал. Але після епідемії дозволили використати тинто негро молі. З перших сортів використовують елітну мадеру, а з останньої – експортне вино.
Один з найважливіших процесів – кріплення, винороб може провести на різних етапах бродіння. Все залежить від того, яке вино потрібно отримати.
- якщо потрібно отримати десертну мадеру – спирт можна додавати через кілька днів після початку бродіння;
- напівсолодке – за кілька тижнів;
- а щоб виготовити суху мадеру – варто додавати після завершення бродіння.
Мадера за міцністю досить сильна від 12 до 17 градусів.
І лише після цього можна приступати до мадеризації. Тобто – нагріти вино і піддати його окисненню.
Як завжди, потрібно вміти читати етикетку, знаючи типи вин. Перше, на що потрібно звернути увагу – горло. Якщо це справжня португальська мадера – там стоїть наклейка сертифіката відповідності.
Також на етикетці обов'язково має бути зазначено: виробник, стиль вина, рівень солодкості, рік врожаю, одна з 5 категорій якості вина.
Які сертифікати якості?
Якщо хочете цитрусові, фруктові тони – придивіться до сухого. Подобається карамельні, шоколадні, горіхові – купуйте солодке.
Але перш ніж пити, треба розуміти, як правильно це робити. Не забувайте, що за міцністю це сильне вино. Тому пити її потрібно обережно, маленькими ковтками. Краще пити із тюльпановидних келихів.
Мадера може бути як аперитивом, так і дижестивом, які гідно завершують трапезу.
Придивіться до вина мадера "масандра", що виготовляється з 1892 року на території Криму. Дуже гідний початок знайомства з напоєм.
Якщо ж ви хочете вибрати інше вино мадера – переходьте в інтернет-магазин Winetime, який порадує асортиментом мадери за стилем, міцністю, витримкою. Також ви можете вибрати вино очима та купити в магазинах, представлених в Україні: Києві чи Харкові. У нашому магазині приємна ціна, висока якість товару, найкращий асортимент.
Замовити без оформлення. Просто залиште номер телефону і консультант вирішить всі питання з оформлення замовлення.
Товар було додано до кошика. У вашому кошику 7 товар (ів)