Кошик порожній
Додання товару в кошик

Коротко про головне, історія брендів: Vie Di Romans

10.02.2020

Бренд – VIE DI ROMANS

Переклад – Віе ді Романс

Країна – Італія

Регіон – Фріулі-Венеція-Джулія

Про регіон - Фріулі-Венеція-Джулія- північний-захід Італії - є регіоном, де переважають білі вина, які славилися на всю Італію ще з початку 70-х років. Тут знаходиться «Золотий трикутник Італії», що складається з апелласьона для білих вин: Colli Orientali del Friuli, Collio Goriziano і Isonzo. Collio в перекладі з італійської означає «пагорб». Горбиста місцевість, прохолодний клімат північної Італії і близькість Адріатичного моря допомагають робити білі вина більш елегантними і витонченими. Кращі білі вина виробляють в Collio на пагорбах Горіції. Це загальна територія, яку Італія ділить зі Словенією (в Словенії ця зона називається Brda).

Головним сортом винограду є Піно Гріджіо, Фріулано. Також Рібола Джалла, Піколіт, Вердуццо, Мальвазія Істрінська. З міжнародних сортів - Шардоне, Совіньйон блан, Піно бланко. З червоних - Рефоско, Скйопетіно, Мерло та ін.

Факти - Заснований будинок в 1976 році. Назва будинку Vie di Romans, яким протягом декількох поколінь володіє сім'я Галло, походить ще з тих часів, коли по тому місцю, де тепер розташовані льохи, проходила римська дорога (дослівно на місцевому діалекті "шлях римлян" - віе ді романс). З 1977 року її очолює Джафранко Галло. Виноградники площею близько 30 га розташовані в місцевості Фріулі DOC Ізонцо c гальковом грунтом, багатої на залізо, що гарантує дуже високу якість виробленого вина.

Зараз керують господарством Базиліо, Стеліо, Джанфранко і їх родичі. Джанфранко, який керував маєтком з 1978 року, ввів радикальні і далекосяжні програми в галузі виноробства і приділив пильну увагу виноробної практиці; ці ініціативи дали можливість створити унікальні вина Vie di Romans за останні 20 років. У 1978 році на ринку з'явилися перші пляшки і етикетки, за якими виникла реорганізація виноградників з метою поліпшення якості в 1982 році; в 1989 році був побудований новий триповерховий винзавод. Вина з окремих виноградників проводилися окремо, починаючи з 1990 року, а в 1992 році, з випуском вінтажа 1990 року, було вирішено розливати всі білі через два роки після збору врожаю. 60 га виноградників розташовані в селищі Маріано-дель-Фріулі, в зоні DOC Фріулі- Ісонзо, в самому східному районі північної Італії, недалеко від кордону з Словенією. Адріатика знаходиться всього в 20 км на південь, а перші схили Альп приблизно в 30 км на північ.

Супутникова фотографія виноробні показує певне червонувате забарвлення цієї області через високі концентрації оксидів заліза в грунті. Роблять акцент на унікальність окремих виноградників, назва яких присутня на етикетках. Працює з дуже строгим відбором винограду і зменшенням урожайності, що дає можливість виробляти яскраві терруарні вина.

Особливості виробництва -100% шардоне. Лозам 15 років. Виноград збирають з окремих крю Ciampagna Vieris площею 5,43 га, розташованого в комуні Маріано-дель-Фріулі. Ферментацію проводять при температурі 16-19С, без малолактики. Витримка 8 місяців на осаді у французьких дубових бочках.
Аромат з нотами крем-брюле, ванілі, яблука, груші. Смак насичений, м'який, збалансований. Подавати зі смаженою рибою і середнього віку сирами.
Розміщення виноградників: Маріано-дель-Фріулі. Класифікація Denominazione di Origine Controllata (DOC).
Нагороди - 2015 - 90 WE, 94 James Suckling, 89 Wine Spectator.
 
Особливості виробництва - мальвазія 55%, токай 11% і рислінг 34%. Вік лоз близько 23 роки. Предферментаціонна холодна мацерація, ферментація при 16-19С, без малолактики. Витримка 8 місяців на осаді в сталевих чанах.
Аромат з нотами польових квітів, стиглих груш, абрикоса, айви і солодких прянощів. Смак освіжаючий, з нотами екзотичних фруктів. Подавати до риби, витриманим сирам.
Класифікація Denominazione di Origine Controllata (DOC).
 
Особливості виробництва -100% совіньйон блан. Лозам 16 років. Збір врожаю на початку вересня. Предферментаціонна холодна мацерація, ферментація 16 діб при 16-19С, без малолактики. Витримка на осаді 8 місяців і в пляшці 10 місяців.
Аромат з нотами білих квітів, персиків, абрикосів, меду, нотки мінералів, дуба і прянощів. Смак повнотілий з повною структурою. Подавати з морепродуктами. Розміщення виноградників: Mariano del Friuli, П'єр.
Класифікація: Denominazione di Origine Controllata (DOC).
Нагороди - 2015 - 91 Wine Enthusiast, 92 James Suckling, 90 Wine Spectator.
 
Особливості виробництва -100% піно гріджіо. Лозам 18 років. Виноград збирають з невеликого крю Дезіміс площею 7,5 га. Предферментаціонна холодна мацерація, ферментація 16 діб при температурі 16-19С. Витримка 9 місяців на осаді у французьких дубових бочках, 10 місяців в пляшці.
Аромат c нотами яблука, сухофруктів і горіхів, квітів ванілі, грейпфута. Смак повнотілий з хорошою структурою і прекрасним балансом. Подавати до білого м'яса на грилі, запеченої риби. Розміщення виноградників: Фріулі Ізонцо Ріве Альті.
Класифікація Denominazione di Origine Controllata (DOC).
Нагороди -93 James Suckling, 89 Wine Spectator, 88 Wine Enthusiast.
 
Особливості виробництва -100% шардоне. Лозам 18 років. Це титульне вино господарства. Виноград збирають з окремого крю Віе ді Романс (8,5 га). Предферментаціонна холодна мацерація при 8С, ферментація 22 дні при температурі 16-19С, без малолактики. Витримка 9 місяців у французьких дубових бочках і 8 місяців в пляшці.
Аромат з нотами лимона, жовтих кольорів, стиглих абрикос, манго, стиглого ананаса, білого перцю, акації. Смак повний і м'який. Подавати до різних страв з риби і білого м'яса. Розміщення виноградників: Віе ді Романс.
Класифікація Denominazione di OrigineControllata (DOC).
Нагороди - 2015 - 91 Wine Enthusiast, 88 Wine Spectator.

 

Статті по темі