16.10.2019
Поділитися

Мадера Blandy's - синонім якості!

Мадера – португальське кріплене вино, назване на честь «місця народження» - острова Мадейра. Напої цієї групи можуть бути будь-якими: білими, червоними, рожевими, сухими, солодкими. А ось що об'єднує всі стилі мадери (не враховуючи міцність 18-23 градуси) - так це унікальна технологія виготовлення, що формує впізнаваний карамельний смак з димними нотками. На відміну від портвейну мадера після додавання в неї спирту проходить ще особливу теплову обробку.

Існує 2 способи приготування мадери:

Метод Estufa. Вино Мадера витримується в підігрітих резервуарах, які звуться «Estufa», впродовж 3 місяців до карамелізації цукру. Цей метод зазвичай використовується для більш простої мадери.

- Метод Canteiro. Мадера витримується в бочках в опалюваних приміщеннях або на вулиці на сонці. Цей метод більш трудомісткий і дорогий. При цьому вина окислюються і карамелізіються більш повільно, інколи до 100 років. В результаті нагрівання вино дозріває, а цукор карамелізується. Кращі мадери готують саме цим способом.

Мадера, що має хорошу витримку, має аромат смаженого горіха, інжиру, груші, айви, з'являються фінікові ноти. Смак пряно-смолистий, в якому чітко простежуються мигдальний відтінок з хересного-коньячним нотками, а також тонкими нотками фундука і скоринки житнього, свіжого хліба.

Blandy – це сім'я, пов'язана з історією створення вин Мадери. До сих пір господарі не змінювалися. Протягом всієї історії сім'я грала помітну роль у розвитку вина мадери, і сьогодні продовжує жити на острові, забезпечуючи безперервність сімейної традиції, що відноситься до початку 1800-х років; 2 століття, присвячені перевазі вин Мадери.

Blandy's Verdelho Medium Dry 5 Y.O

 

Країна: Португалія. Регіон: Мадера. Сорт: 100% вердельо. Алко: 19%. Цукор: 78 г/л. Витримка: 5 років. Ціна: 797грн

 

Вердельо (Verdelho) — з цього сорту винограду виготовляється напівсолодка і напівсуха мадера з ніжними карамелевими відтінками. Напій неймовірно м'який, але в той же час він містить ноти свіжості.

Verdelho має давню асоціацію з Мадерою - це був один із сортів, привезених на острів, імовірно з материкової Португалії, і його назву отримав цілий винний стиль.

Madeira Verdelho розвиває надзвичайно складний характер, пахне смаженими горіхами і солодкою пастилою з абрикоса, фініків, інжиру. При цьому зберегла свою кислотність, що є одним з ключових показників довговічності.

 Аристократичний стиль мадери, підійде для вживання «solo», має довгу красиву еволюцію.

Нагороди – Wine Spectator - 90, Wine Enthusiast - 87

 

Blandy's Duke of Clarence Rich Sweet

Країна: Португалія. Регіон:Мадера. Сорт: 100% тінта негра моль. Алко: 19%. Цукорр: 123 г/л. Ціна: 367грн

Після збору врожаю, ягоди піддаються ферментації на шкірці на натуральних дріжджах при контрольованій температурі 24-26 ° C в резервуарах з нержавіючої сталі. Приблизно через 2 дні ферментація зупиняється кріпленням для збереження бажаної солодкості. Потім вино переміщується в танки (estufa), де протягом трьох місяців проходить циклічний нагрівальний і охолоджувальний процес при температурі 45-50 ° C. Витримується мадера три роки в бочках з американського дуба.

Аромат меду і родзинок. Смак розкішний, повний, м'який і в той же час насичений, з чудовою солодкостью і чистим післясмаком. Гармонує з десертами, шоколадом, пудингами і м'якими сирами.

C 1989 році Blandy об'єдналася з впливовою англо-португальською сім'єю, Symington do Porto.

У 2000 році компанія представила нову концепцію продукту - спеціальне високоякісне вино за конкурентноздатною ціною під назвою «Colheita» - «Brandy's Harvest 1994». Це було перше вінтажне вино Мадери, обмежене, рідкісне і ексклюзивне.

У липні 2002 року Blandy представила ще один новий продукт - Alvada Blandy. Вино, виготовлене шляхом об'єднання двох різних сортів в рівних пропорціях, відрізнялося від усіх вироблених до цього вин, і являє собою екстраординарний баланс солодкості Мальвазії з більш сухими нотами Боаля.

Blandy's Rainwater Medium Dry

Країна: Португалія. Регіон: Мадера. Сорт: 100% тінта негра моль. Алко: 18%. Цукр: 78 г/л. Витримка: 3 роки. Ціна: 367грн

Виноград Тінта Негра Моль (Tinta Negra Mole) — самий розповсюджений.

Це біла напівсуха мадера. Після збору врожаю ягоди піддаються дробленню і ферментації на шкірці на натуральних дріжджах при контрольованій температурі 24-26 ° C в резервуарах з нержавіючої сталі. Приблизно через 4-5 днів ферментація зупиняється додаванням виноградного спирту для збереження бажаної солодкості. Потім вино переміщується в танки (estufa), де протягом трьох місяців проходить циклічний нагрівальний і охолоджувальний процес при температурі 45-50 ° C. Витримується мадера три роки в бочках з американського дуба. Не вимагає декантування.

Подарує аромат ірису, сухофруктів, пряностей і дубових нюансів. Мадера має елегантний, багатий смак з добре збалансованою кислотністю і довгим післясмаком, в якому відчуваються нюанси меду і дуба.

Нагороди – Robert Parker - 85

Нагороди – 2003 год - срібна медаль на конкурсі IWC і бронзова медаль - на конкурсі IWSC  

 

Blandy's Bual 10 Y.O. Medium Rich

Країна: Португалія. Регіон: Мадера. Сорт: 100% боаль. Алко: 19%. Цукор: 100 г/л. Витримка: 10 років. Ціна: 997грн

Боаль (Bual) — це рідкісний сорт винограду, що росте виключно на південних берегах острова Мадера. Вино з цього винограду виходить із середньою повнотою, в якій приємні солодкі нотки сповна врівноважують гіркувату кислотність.

Витримка 10 років в американських дубових бочках в традиційній системі «Canteiro». У мадери комплексний аромат, витканий з нот інжиру, чорносливу, дуба і мигдалю, які доповнюються тонкими нюансами іриски, ванілі і прянощів. Чудовий дижестив.

 Нагороди – Robert Parker 89

Цікаві факти:

  • Улюбленим вином Григорія Распутіна була Мадера. Він її як би навіть і не пив, а вмочував в неї свої улюблені мигдальні тістечка.
  • Мадера була популярним напоєм серед багатьох великих людей. Так, описана в багатьох історичних джерелах пристрасть Вільяма Шекспіра до мадери - це аж ніяк не вигадана легенда. Також існує історичний запис, де описана остання воля герцога Георга Кларенского, старшого брата короля Едуарда IV. Засудженому до смертної кари герцогу дозволили самому вибрати рід екзекуції, і він попросив втопити його в великій ванні з солодкою мадерою Мальвазія. Його остання «воля» була виконана в 1478 році в Лондоні, в Тауері.
  • Мадера – фактично, «вічне» вино. Завдяки додаванню спирту напій не скисає, а згодом стає тільки вишуканіше і дорожче. Крім того, відкриту пляшку можна зберігати більше року: вміст не видихається і не втратить смак.
  • Сухе вино мадера найкраще пити перед їжею, а солодке потрібно подавати до солодких десертів.
  • Журнал "Наша їжа" в 1891 р писав, що "мадера після рибної юшки цілком доречна, особливо якщо це справжня з острова Мадейри"
  • Помірне вживання вина не тільки не призведе до проблем зі здоров'ям, але і поліпшить самопочуття.

 

Резюме: Мадера – унікальне вино для осінніх прохолодних вечорів ,яке здатне зігріте душу і тіло. Напівсухі варіанти Rainwater і Verdelho 5 y.o. підійдуть як аперитив і до основної страви, а Duke of Clarence і Bual 10 y.o. - солодкі нектари для супроводу десертів. Смак історії не залишить Вас байдужим!

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних